O našem blogu

Přečtěte si, proč tento blog píšeme. Najdete zde také informace pro přispěvovatele.

Více informací

Potenciál v historických budovách - nejstarší certifikované je již 561 let

Sede Centrale, postavena roku 1453, je oficiálně nejstarší budovou na světě, která se může pyšnit certifikací LEED. Sede Centrale, které letos oslavila 561 let, tak překonala rekord sídla Fay House of Harward (350 let) v Cambridgi, který byl doposud držitelem tohoto výjimečného titulu. Tento starobylý gotický palác, původně sídlo benátského dóžete Francisca Foscariho, nyní slouží jako ústředí univerzity Ca Foscari. Sede Centrale, která se nachází na nejširším ohybu Velkého kanálu bezesporu patří mezi nejúchvatnější stavby, které jsou v půvabných Benátkách k vidění.

V současné době je hlavním cílem v konstrukčním odvětví snížit spotřebu energií a zdrojů vynaložených na stavbu a údržbu budov, a tím tedy minimalizovat jejich dopad na životní prostředí. Z tohoto důvodu jsou zelené budovy pro udržitelný rozvoj naprosto zásadní. Sede Centrale je živoucím důkazem toho, že i prastarou historickou památku lze přeměnit v efektivnízelenou budovu bez drastických konstrukčních zásahů.

Na světě je ovšem stále nespočet historických budov, které naléhavě volají po modernizaci.  Vhodné technické úpravy mohou každý rok ušetřit našemu životnímu prostředí nemalé množství škodlivých emisí. Jak Sede Centrale dokazuje, je možné tohoto cíle dosáhnout bez narušení celistvosti i několik set let starých hodnotných historických objetků. Jak naznačuje sám prezident a spoluzakladatel americké organizace USGBC, Rick Fedrizzi, pokud může přes půl století stará budova dosáhnout certifikace LEED, pak se snaha o zmodernizování padesát let starého věžáku nemusí zdát tak odstrašující.

Doufejme tedy,  že firmy Habitech, GBC Italia, kteří se hrdinsky zhostili tohoto nelehkého úkolu budou zářným příkladem i pro ostatní státy, které se rozhodnou kráčet v jejích šlépějích. Obzvláště v naší stověžaté Praze, kde se to historickými budovami jen hemží, je obrovský potenciál. Jak říká Ferdrizzi, je všechno možné  “s trochou důvtipu, snahy, a kreativního uvažování”.